Intakegesprek
We voeren een intakegesprek ter kennismaking en om te kijken of er sprake is van een wederzijdse klik. Wanneer dit laatste het geval is, onderzoeken we waar jij als leerkracht nieuwsgierig naar bent in jouw onderwijspraktijk. Dat laatste resulteert in het opstellen van een begeleidingsvraag, waarbij jouw handelen als leerkracht centraal staat. Het beeldcoachtraject wordt nader toegelicht en tot slot maken we een afspraak om de eerste keer te komen filmen in de klas.
Klassenopname
Op een door jou gewenst moment kom ik in de klas filmen. Doorgaans neem ik met een mobiel de beelden op, omdat dit minder opvallend is voor leerlingen dan een filmcamera, waardoor ze zich natuurlijker gedragen. Bij het filmen wissel ik het perspectief van de leerkracht af met die van de leerling, een groepje leerlingen en de klas als geheel. Ik probeer zoveel mogelijk de impact van jouw handelen als leerkracht op beeld vast te leggen.
Analyse
Bij het selecteren van filmfragmenten, probeer ik zoveel mogelijk een link met je begeleidingsvraag te maken. Bij de analyse richt ik mij met name op de krachtige momenten, waar je mogelijk nog “onbewust bekwaam” bent. De eerste keer zal de analyse volledig door mij gedaan worden, maar vanaf de tweede filmopname zal ik ook jou uitnodigen om kernselecties te maken. Hierdoor ontstaan meerdere invalshoeken en zullen de filmfragmenten een nog grotere schat aan informatie opleveren.
Begeleidingsgesprek
Door heel precies naar krachtige interacties tussen jou en je leerlingen te kijken, de zogenaamde micro-analyses, wordt er ingezoomd op het effect van jouw leerkrachtgedrag. Er is aandacht voor zowel de verbale als non-verbale communicatie en volop ruimte voor verdiepende vragen. Door het geven van feedback wordt je reflecterende vermogen vergroot. Hierbij zullen ook je persoonlijke kernwaarden en realisaties over je eigen kernkwaliteiten aan het licht komen. Vervolgens zal er juist uitgezoomd kunnen worden, doordat je bewuster doelgericht handelen in je onderwijspraktijk gaat inzetten. Dit kan later weer gefilmd, geanalyseerd en besproken worden. Gaandeweg het traject kan je begeleidingsvraag aangescherpt of veranderd worden en tijdens het laatste gesprek zal ook het begeleidingstraject geëvalueerd worden.
Locatie
Zowel het intakegesprek als alle begeleidingsgesprekken vinden plaats op de school waar jij werkt. Vanzelfsprekend geldt dit ook voor de klassenopnamen. Na schooltijd kom ik langs, zodat we in alle rust de tijd hiervoor kunnen nemen. De gemaakte klassenopnamen analyseer ik thuis.
Planning
Een gemiddeld traject bestaat uit een intakegesprek en drie nabesprekingen. In dat geval is er drie keer in de klas gefilmd en zijn de beeldfragmenten drie keer geanalyseerd. Maar een (iets) korter of langer traject is ook mogelijk. Over het algemeen zit er ongeveer een week tussen de filmopnamen en de bespreking hiervan. Een traject neemt vanaf het intakegesprek tot het afrondingsgesprek gemiddeld rond de twee maanden in beslag. In overleg bekijken we wat voor jou een goede frequentie is en stemmen we onze agenda’s daarop af.
Vertrouwelijkheid
Een beeldcoachtraject valt onder het professionaliseringsbudget van jouw school. Het traject zelf is vertrouwelijk, er vindt geen terugkoppeling naar de werkgever plaats zonder jouw uitdrukkelijke toestemming. Het ruwe beeldmateriaal zal met jou gedeeld en aan het eind van ons traject vernietigd worden. Scholen kunnen via de schoolgids of nieuwsbrief aangeven dat er mogelijk met een beeldcoachtraject gewerkt wordt, waarbij beeldopnamen een tijdelijk karakter hebben en in dienst staan van de verdere professionalisering van het team.